Esra Kaptan
Php DeveloperPHP Geliştirici Ne Demek?
PHP geliştirici nedir sorusuna kısaca; Ajax, Javascript gibi yazılım dillerini kullanarak web tabanlı ürünlerin oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesinden sorumlu yazılım birimi çalışanıdır cevabı verilebilir. İngilizcede bulunan developer kelimesi Türkçede geliştirici anlamına gelir. Bu sebeple, bu soruya verilen cevap PHP developer nedir sorusu için de geçerlidir. Adayın PHP diline hakim olması beklenir. Bunun dışında ilgili ve en uygun diğer programlama dillerini de kullanarak, hazırlanan tasarımları yerleştirir. Tasarımların istenildiği gibi çalışmasını sağlar. Veri tabanı bağlantılı uygulamalar, dinamik grafikler, anketler, elektronik ticaret uygulamaları, tartışma formları gibi ürünler yaratmaya yardımcı olur. Genel olarak PHP developer ne demek sorusuna kısa bir şekilde; gelen talebe göre web sitesi, yazılım testi gibi çeşitli projeler geliştirir denilebilir.
PHP Geliştirici Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Her kurumun çalıştığı ve ilgili olduğu alan birbirinden çok farklı olabilir. Bu sebeple PHP geliştirici görev tanımı da bu doğrultuda değişiklik gösterir. Kurumda sıklıkla kullanılan programlar farklıdır. Bu doğrultuda istenen özellikler de değişiklik gösterir. PHP ne iş yapar sorusuna, ilgili yazılım programlarını oluşturur, test eder ve düzenler cevabı verilebilir. PHP geliştirici görevleri çok çeşitlidir. Yazılımın daha çok back-end kısmında yer alır. Proje için en verimli olacak şekilde diğer uzmanlar tarafından hazırlanan tasarımları işler hale getirir. Proje büyüklüğü ve süreye bağlı olarak bir ekiple çalışabilir. Kod okuyabilmeli ve aynı zamanda okunurluğu kolay kodlar üretmelidir. PHP geliştirici sorumlulukları arasında PHP ile uyumlu diğer dilleri kullanmak da yer alır. Özellikle veri tabanlarına iyi hâkim olmak gerekir. Kod yazma işlemi bittikten sonra çıkabilecek hatalar için bir test yapar. Hata sonucu çıkan sorunlara yönelik çözümler üretir. Bu çözümleri daha sonrasında sistemde düzelterek projenin düzgün çalışmasını sağlar. Proje için gerekli kodları müşterilerle görüşerek planlar. Veri depolama alanı için de çözümler üretir. Performansı artırmak için gerekli uygulama özelliklerini günceller.
PHP Geliştirici Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
PHP geliştirici nasıl olunur veya PHP developer nasıl olunur sorularının net bir cevabı yoktur. Önemli olan kişinin kendisini PHP dili konusunda geliştirmesidir. Genellikle üniversitelerin 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ancak diğer mühendislik fakültesi veya İİBF bölümlerinden mezun olanlar da lisans üstü veya kurs gibi eğitimler alarak bu alanda çalışabilir. Üniversite eğitimi almayıp alana ilgili veya yazılımla ilgili bir lise bölümü diplomasına sahip kişiler de PHP geliştirici olabilir.
PHP Geliştirici Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
PHP geliştirici olabilmek için gerekli bazı şartlar vardır. Bunlardan ilki kişinin kendisini PHP ve diğer benzer diller alanında geliştirmesidir. Bazı kurumlar tarafından ilgili üniversite bölümlerinden mezun olma şartı istenir. Deneyim de istenebilen şartların başında gelir. PHP geliştiricileri alana yönelik olarak ilgili dilleri iyi seviyede bilir ve kullanılırlar. Eğitim, deneyim ve bilginin yanı sıra başarılı bir PHP geliştirici olabilmek için bazı beceri ve yeteneklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
PHP, HTML, CSS gibi program dillerine hakim olmalıdır,
Jquery ve Ajax gibi uygulamaları yazabilmelidir,
Takım çalışmasına yatkın olmalıdır,
Alan için gerekli olan veri tabanlarını kullanabilmelidir,
İhtiyaç durumlarında konuya yönelik literatür taraması için özellikle teknik alanda iyi seviyede İngilizce bilmelidir,
Analitik ve mantıksal düşünebilmelidir. En ince detaya kadar dikkat etmelidir,
Sorunlara karşı yaratıcı ve hızlı çözümler üretebilmelidir,
Global teknoloji ve yazılım dünyasındaki gelişmeleri takip etmelidir,
Yenilikleri gerektiği zaman kendi çalışmalarına da uygulayabilmelidir.
PHP Geliştirici İşe Alım Şartları Nelerdir?
PHP geliştirici olarak BT departmanı, yazılım danışmanlık şirketleri gibi farklı yerlerde çalışılabilir. Belli bir kurum altında çalışmak yerine kişiler freelance yani kurumdan bağımsız olarak kendi adına çalışabilir. Kurum altında politikaya bağlı olarak evden çalışma imkânına da sahip bir meslektir. PHP geliştirici işe alım şartlarının başında alana yönelik bilgi gelir. Genellikle alana yönelik bir lisans bölümünden mezun olma şartı istenir. Ancak başka bir lisans bölümü mezunu ancak kendini PHP yazılımı konusunda geliştirmişse kurumlar tarafından tercih edilir. Önemli olan ilgili programları iyi seviyede biliyor olmak ve kullanabilmektir. Bazı kurumlar tarafından ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda alanda deneyim istenebilir. İşe alım süreci genelde hem yazılı hem de sözlü mülakat aşamalarından oluşur. Yazılı bölüm, kullanılan program bilgisini ve seviyesini ölçmek için yapılır. Bir ön eleme olarak düşünülebilir. Genelde internet aracılığıyla kişilere program üzerinden bir görev gönderilir. Belli bir süre içerisinde bunu çözen kişiler sözlü mülakata geçmeye hak kazanır. Sözlü mülakat aşamasında kişi, şirket tarafından ilanda belirtilen beceri ve yetenekleri ön plana çıkarmalıdır. Bilinen programlar, alınan eğitimler ve varsa katıldığı kurslar detaylıca anlatılmalıdır. Eğitim süreci boyunca veya deneyim süresince yapılan projeler mümkünse portföy şeklinde sunulabilir. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler Kariyer.net’te yer alan PHP geliştirici iş ilanları fırsatlarına göz atabilir. Burada yer alan çeşitli ilanları inceledikten sonra kişi kendisine uygun bulduğu iş ilanlarına kolayca başvuru yapabilir. PHP geliştirici maaşları görev tanımı, alınan eğitimler, varsa deneyim süresi, elde edilen belgeler gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça elde edilen gelirin artma ihtimali de bulunur.